De behandelingen

Afhankelijk van uw klachten en het opgestelde behandelplan kan er gebruik gemaakt worden van de volgende behandelingen:

  • Het passief en actief bewegen van bekken en/ of lage rug
  • Stabiliteitstraining gericht op bekken en/ of lage rug
  • Actieve oefentherapie waar ook gelet zal worden op de houding
  • Bewustwordingsoefening voor de bekkenbodem
  • Het op de juiste manier aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem, hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van myofeedback of de rectale ballon.
  • Het toepassen van deze aan- en ontspan technieken in de thuissituatie
  • Kijken naar uw toiletgedrag en dit eventueel verbeteren
  • Rekken van de bekkenbodem bij pijnpunten
  • Oefenen met een vaginale dilatatieset
  • Oefenen met een vaginale ballon
  • Elektrostimulatie

Bewustwording en het op de juiste manier aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren:

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat de bekkenbodem een goed trainbare spier is, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van urineverlies ten gevolge van een onderactieve bekkenbodem kan deze zo aangesterkt worden dat het urineverlies geminimaliseerd wordt en in heel veel gevallen zelfs helemaal opgeheven wordt.

Na een prostaatoperatie hebben sommige mannen urine verlies of erectie problemen, bekkenbodem oefeningen kunnen ook een positieve bijdrage leveren hebben bij deze klachten.

Myofeedback/ EMG registratie:

Myofeedback als behandeling geeft als meerwaarde dat u kunt zien op het computerscherm hoe uw bekkenbodem kan aan- en ontspannen. Sommige mensen kunnen dit als lastig ervaren en door de visuele en auditieve prikkel kan myofeedback een duidelijke meerwaarde hebben. Tijdens de behandeling kan de aandacht op verschillende aandachtspunten gelegd worden, denk aan een stukje training om tijdens hoesten de bekkenbodem op de juiste manier aan te spannen zodat u geen urine verliest, tevens kan er ook functioneler geoefend worden bijvoorbeeld het opstaan vanuit een stoel nabootsen. De probe die gebruikt wordt is natuurlijk patiënt gebonden en dient wel door de patiënt bekostigd te worden, de bekkenfysiotherapeut kan u daar meer informatie over verstrekken.

Elektrostimulatie:

Elektrostimulatie is een niet pijnlijke vorm van spierprikkelen via de probes. Het kan uitermate geschikt werken bij blaas problemen, het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodem spieren, pijn en het geeft ook een verbetering van de doorbloeding.

Indicaties voor elektrostimulatie kunnen zijn:

  • Ernstig krachtverlies
  • Een instabiele of onrustige blaas
  • Pijn
  • Een te hoge spierspanning

Omdat het u mogelijk een angstig gevoel geeft, zal de bekkenfysiotherapeut u de stroom eerst op een andere plaats van uw lichaam, bijvoorbeeld uw been, laten voelen.

Het is belangrijk dat u goed aangeeft wat u voelt. Bij de meeste behandelvormen moet u de stroom duidelijk voelen, het mag echter nooit pijn doen. Mocht u het toch vervelend vinden of wanneer u toch niet op deze manier behandeld wilt worden, kunt u dat altijd aangeven.

Naast de elektrostimulatie wordt meestal ook oefentherapie gegeven.

De elektrostimulatie en myofeedback krijgt u bij mij in de praktijk met de MAPLe,  de MAPLe is het eerste klinisch gevalideerde systeem voor EMG-registratie en elektrostimulatie voor diagnose en behandeling van bekkenbodemdisfuncties : http://www.novuqare.com/novuqare-pelvic-health/maple/

Rectale ballon:

De rectale ballon kan ook als behandeling worden toegepast, als bijvoorbeeld uit het onderzoek naar voren komt dat u te snel reageert op het vullingsgevoel van de endeldarm kan de bekkenfysiotherapeut hier met u op gaan trainen dat u dit langer kunt uitstellen.

Rektechnieken:

Soms is kan de bekkenbodem tijdens het vrijen verkrampen, dit kan zijn ten gevolg van pijnpunten die er in de bekkenbodem aanwezig zijn. Littekenweefsel na een knip tijdens de bevalling kan hier de oorzaak van zijn. De bekkenfysiotherapeut kan de bekkenbodem rekken en dit kan in combinatie met ontspanningsoefeningen verlichting geven van de pijn zodat  u weer kunt genieten van het vrijen met uw partner.

Vaginale dilatatieset en de vaginale ballon:

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het vrijen, wanneer de bekkenbodem erg gespannen is kan vrijen erg pijnlijk zijn en zelfs soms niet meer mogelijk. Vaak speelt angst hier een belangrijke rol bij,  het vaginale dilatatie set of de vaginale ballon kunnen hierbij hulp bieden. Onder begeleiding van de bekkenfysiotherapeute leert u de bekkenbodem goed te ontspannen en kan in opbouwende stapjes het vertrouwen weer pijnloos te kunnen vrijen terug gewonnen worden. Afhankelijk van de klachten wordt er samen met u een keuze gemaakt voor de vaginale dilatatie set of de vaginale ballon.

Vaginale dilatatieset

De MAPLe

De MAPLE probe

Rectale/ vaginale ballon